top of page

Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ερήμωσης της υπαίθρου

Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως ορίζονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και στην ατζέντα 2030, απαιτούν βελτιώσεις στην εκπαίδευση και κανονιστικές ή νομικές βελτιώσεις. Ομοίως, το πρόβλημα της ερήμωσης των αγροτικών περιοχών απαιτεί επίσης αλλαγές στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών και καινοτομία στις μεθοδολογίες και τις μορφές τους. Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί όχι μόνο η εκπαιδευτική προσφορά αλλά και να καινοτομήσουμε στις μεθοδολογίες ώστε να τις καταστήσουμε πιο ελκυστικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και το πλαίσιο των αγροτικών περιοχών.


Είναι απαραίτητο να διευκολυνθεί η εργασία, η κατάρτιση και η παρακίνηση των εκπαιδευτικών. Το να είσαι δάσκαλος σημαίνει "να μπορείς να αγγίξεις το μέλλον των ανθρώπων" και μαζί με αυτό και το μέλλον των περιοχών όπου διδάσκουν. Είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να βελτιωθεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση με καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες που θα καταφέρουν να εμπλέξουν τους μαθητές σε αυτούς τους τομείς, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν επαγγελματικά ή επιχειρηματικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών τους, στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και να μην χρειάζεται να μετακομίσουν στις μεγάλες πόλεις για να μπορέσουν να αναπτυχθούν επαγγελματικά.


Φέτος το 2022 και μέχρι το 2024 εργαζόμαστε από το Como una Cabra στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ VETgoesRURAL, μαζί με άλλους έξι ευρωπαϊκούς φορείς: @radio_ecca, @maynoothuni, @eurolocaldevelopment, @prismonline.eu, @ihfeurope.eu, @idpeurope. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να είναι πιο προσιτά στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. Οι επαγγελματίες της ΕΕΚ πρέπει να αναλαμβάνουν συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη για να παρέχουν κατάρτιση υψηλής ποιότητας μέσω ψηφιακών δεξιοτήτων και αποτελεσματικών καινοτόμων μεθόδων.


Οι στόχοι του VETgoesRURAL είναι ακριβώς αυτοί: να βελτιώσει τις ικανότητες και τις δεξιότητες των επαγγελματιών της ΕΕΚ για την παροχή καλύτερης κατάρτισης και την προώθηση της δέσμευσης των εκπαιδευομένων στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της ΕΕ, να καινοτομήσει τις εκπαιδευτικές πρακτικές, να δημιουργήσει μεθοδολογίες και προσεγγίσεις ΕΕΚ που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των επαγγελματιών της ΕΕΚ και των εκπαιδευομένων στις περιοχές αυτές, να αυξήσει την ποιότητα των προγραμμάτων ΕΕΚ, τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων και τη διατήρησή τους στην κατάρτιση και να ενισχύσει τις ικανότητες και τις πρακτικές των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δικτύων ιδρυμάτων ΕΕΚ.


Το έργο αυτό ξεκινά από μια έρευνα σχετικά με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τόσο των εκπαιδευτικών της ΕΕΚ όσο και των μαθητών στις αγροτικές περιοχές και από μια συλλογή εμπειριών και καλών πρακτικών, ως αφετηρία για την εκπόνηση μιας σειράς καινοτόμων μεθοδολογιών, δυναμικών και εκπαιδευτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στο πλαίσιο και τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών, που θα είναι ανοικτή και διαθέσιμη για τους εκπαιδευτικούς και θα προσφέρεται μαζί με την αντίστοιχη κατάρτιση για την εφαρμογή της.


Αν είστε εκπαιδευτικός ή σπουδαστής επαγγελματικής κατάρτισης σε αγροτικές περιοχές ή περιοχές που κινδυνεύουν με ερήμωση και θα θέλατε να συνεργαστείτε σε αυτό το έργο, αν θέλετε να μας μιλήσετε για τις δυσκολίες, τα ενδιαφέροντά σας ή τις καινοτόμες πρακτικές που αναπτύσσετε στο εκπαιδευτικό σας κέντρο, θα θέλαμε να σας ακούσουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο hola@cabrasenred.es


"Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας δημοσίευσης δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνο των συγγραφέων, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν."


4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μάθημα e-learnig στην ΕΕΚ

Με βάση τη σουίτα, αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε μια εξ αποστάσεως εκπαίδευση ηλεκτρονικής μάθησης για επαγγελματίες ΕΕΚ. Ο στόχος αυτού...

Comments


bottom of page